PADUREA CARAORMAN-PADUREA INTUNECATA

         Pădurea Caraorman, cunoscută și sub denumirea de Pădurea Întunecată sau Pădurea Neagră (după traducerea numelui ”kara orman” din limba turcă) este o rezervație naturală strictă, declarată arie de interes național din anul 2000. Pădurea Caraorman se desfășoară pe o suprafață de 2250 ha, în partea central-nordică a Deltei, pe teritoriul de nord al satului Caraorman, în comuna Crișan, județul Tulcea. Rezervația naturală a Pădurii Caraorman este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO, ca rezervație a biosferei, parte din Parcul Național Delta Dunării.





Pădurea Caraorman ocupă partea de sud a grindului Caraorman. Zona centrală a grindului este reprezentată de dunele de nisip de origine marină, lipsite de vegetație și cu un aspect deșertic, care prin mobilitatea vântului pot ajunge la înălțimea de 7-9 metri. Acestea sunt protejate ca fiind cele mai dezvoltate dune de nisip fin din România, populate, surprinzător, de șacaliGrindul Caraorman este situat în inima Deltei Dunării și face parte, alături de grindul Letea, din cordonul inițial de nisip care a blocat golful Tulcea acum 8000 de ani, transformându-l originar în lagună, iar mai târziu în Delta Dunării.  







Accesul la Pădurea Caraorman se face din sat – și deși traseul poate fi parcurs și pe jos, e recomandabil să apelezi la serviciile unui localnic, pentru a te însoți cu mașina sau cu tractorul cu remorcă. Declarată în 1940 – monument al naturii, Pădurea Caraorman este o pădure de stejari înalți de peste 30 m, în amestec cu frasini, plopi, arbuști, desișuri de papură și stuf, specii ierboase, vegetație cățărătoare de liane și plante agățătoare de iederă, hamei, curpen și viță de vie sălbatică. 

Sub acest aspect subtropical, pădurea luxuriantă Caraorman adăpostește caii sălbatici din Deltă, precum și vulturii codalb (Haliaeetus albicilla), una dintre cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării, o specie protejată de lege. Renumită pentru dunele mișcătoare și stejarii seculari, rezervația Pădurea Caraorman își cucerește turiștii și cu găzduirea corbului comun (Corvus corax) și a ciocănitorii negre (Dryocopus martius), a vidrei (Lutra lutra) sau a iepurelui sălbatic (Lepu






Comentarii