Etichete

sâmbătă, 31 decembrie 2011

Superstitii de Anul Nou

Peste tot in lume, ajunul Anului Nou este insotit de tot felul de obiceiuri si superstitii care trebuie respectate cu strictete pentru a pasi cu bine in anul care urmeaza si a nu fi urmarit de ghinion si nenoroc. Pfooaaaaiiii!!Asta-i de studiat!
In ajunul Anului Nou, incepand chiar de dimineata, se merge cu Plugusorul si jocurile cu masti - capra, ursul, calutul - obicei legat de speranta fertilitatii, versurile facand referire la practicile agricole si urari de recolte bogate pentru anul care sta sa vina. Hmmmm!!! Numai la fertilitatea agricola??Fir-ar !!!
In ajun de Anul Nou, locuinta nu se matura, ca sa nu-ti arunci belsugul. De asemenea, nu se da nimic afara din casa, nici macar gunoiul, pentru ca risti sa-ti ramana casa goala tot anul. Daca nu ai dus gunoiul in seara de dinainte de ajun, atunci amana-l pentru 2 ianuarie, ca nici pe 1 ianuarie nu se da nimic din casa. Am hotarat!Nu matur ,nu duc gunoiul trei zile!
E bine ca pana in ajun de An Nou sa-ti platesti toate datoriile, ca sa nu fii nevoit sa dai bani tot anul. Tot in aceasta zi, nu se dau bani cu imprumut, ca sa nu fii sarac tot anul. Ioiiii!!Cred ca unele persoane imi sunt datoare pupaceli si alea alea...Ia treceti sa va achitati datoriile!!
Sa nu speli rufe in Ajun de Anul Nou. Unii oameni, foarte superstitiosi, spun ca nu e bine sa speli rufe pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele. Nu folosi foarfeca si nu taia nimic in aceasta zi, deoarece se spune ca-ti tai norocul. 
Ca sa ai liniste in suflet, dar si in casa, in aceasta zi nu plange si nu te certa. Gurile rele spun ca tot anul vei avea parte de lacrimi si de cearta, daca te abati de la aceste reguli. Nici o sansa!Ma hizlesc cu gura pana la urechi toata ziua si toata noaptea.
Toata lumea isi doreste bani, prea putini se gandesc la sanatate cand le merge bine si au masa plina cu de toate. Ca sa-ti mearga bine si sa ai bani tot anul, la miezul noptii trebuie sa ai cat mai multi bani in buzunare. 
Pentru noroc trebuie sa ai haine noi si, daca se poate, ceva de culoare rosie, o culoare vesela care atrage energiile pozitive. Hmmm!!Tre sa caut un sponsor ...Neaparat !!
Trebuie sa stii ca zgomotul care insoteste trecerea de la anul vechi la cel nou nu este deloc intamplator. Strigatele de bucurie, chiotele, biciul, artificiile, aplauzele, tobele, hahaielile nu sunt numai un mod de a manifestare a bucuriei, ci si metode, mostenite din mosi stramosi, de a speria si alunga spiritele rele. Mda !O sa racnesc din toti rarunchii!!
La miezul noptii, usile se deschid larg ca sa iasa anul vechi si sa intre, cu bine si bune, anul cel nou. La Anul Nou, deasupra usii de la intrare trebuie pus vasc, o planta parazit, vesnic verde, pentru ca aduce noroc, spor in casa, sanatate, atrage ingerii si pune bolile pe fuga si asta se intampla cu cat are mai multe bobite care se coc in decembrie.Sa vad intai temperaturile...Nu am chef sa ma linga iepurii. 
Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei, dar si al pacii si bucuriei. Vasc am .Mai trebuie cealalta necunoscuta.
La Multi Ani cu sanatate si incercati sa tineti cont de toate!

Un comentariu:

  1. Spartul unui pahar de cristal pe trepte iti indeplineste o dorinta (cica)

    RăspundețiȘtergere

Ce mai gasim prin groapa cu mocira

Ne scufundam din ce in ce mai tare.Ne scufundam in ditai haul plin de mocirla puturoasa.Nu avem puterea sa iesim din ea.Ne multumim sa ne la...